Contactblad "In Vogelvlucht" - 1e kwartaal 2018
verschijnt ieder kwartaal met een oplage van 750 stuks.

 Download deze In Vogelvlucht als e-book  

 

Proloog – een woord van de voorzitter
Agenda Activiteiten
Bestuursmededelingen
Kunstexpositie Kunstenaren 2018
Dagreisje Veluwe en Terwolde op 16 mei 2018
Nieuwe samenwerking Reumafonds en VGZ
In Beeld; therapeutische behandelingen – deel 9
Jeroen Bosch
RegioNieuws
Rugklachten en rughernia
Heerlijk op vakantie via aangepaste vakantie gids
Meer jongeren naar de fisio
Paracetamol is geen snoep
Is spierpijn gezond ?
LAREB
Schouderpijn: artrose in de schouder
Als je niet slaapt, rust je dan toch uit ?
Proef de stilte
Begrijpelijke medicatiefolders dragen bij aan beter medicijngebruik
Weet-je ?

Eerdere uitgaven:
In Vogelvlucht 4e kwartaal 2017
In Vogelvlucht 3e kwartaal 2017

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de artikelen en advertenties. Advertenties in "In Vogelvlucht" houden geen aanbeveling van de betreffende artikelen in door de Reumapatiëntenvereniging 's-Hertogenbosch e.o. Zelfmedicatie kan risico inhouden. Raadpleeg daarom eerst uw arts.P r o l o o g

Een persoonlijk woord van de voorzitter Gerrit van der Zalm

Verzuring

Gerelateerde afbeeldingTerwijl ik dit artikel schrijf, zijn de Olympische Winterspelen in volle gang. De Nederlandse sporters zijn weer zeer succesvol en de gouden medailles vliegen je om de oren. Geweldig om te zien op wat voor hoog niveau ons kleine landje meedoet op dit wereldpodium, ja…  zelfs afwisselend de leiding neemt in het medaille klassement. Onze schaatsnatie viert weer hoogtij!

Tegelijkertijd is het fascinerend om te zien hoe het bij sporters mis kan gaan. Het meest sprekende voorbeeld bij deze Spelen is natuurlijk Sven Kramer. Hij zou bij de 10.000 mtr. wel even het goud ophalen, maar het pakte geheel anders uit. Tja… ook dat overkomt topsporters.
Het bekende fenomeen ‘verzuring’  komt dan vaak om de hoek kijken. U hebt het vast weleens gehoord en gezien. Vooral bij schaatsen, wielrennen en atletiek spreekt men dan over verzuring van de benen en dat de benen vol lopen, maar wat betekent dit eigenlijk?
En dan leggen we hierbij ook maar meteen een link naar… reuma!

Verzuring van spieren
Na intensieve lichamelijke inspanning kunnen je spieren branderig aanvoelen en bewegen kan pijnlijk zijn. Dit is een teken dat je spieren verzuurd zijn. Op zich zijn verzuurde spieren een goed teken.
Een licht brandend gevoel in je spieren wil zeggen dat je je lichaam goed aan het werk hebt gezet. Het is een teken dat je veel koolhydraten hebt verbrand. Wanneer je begint met sporten is het wel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Heb je lange tijd niets aan sport gedaan, dan zullen je spieren snel verzuren. Let op dat je je spieren niet overbelast. Je spieren zijn in dit geval nog niet voldoende in conditie om langdurig en intensief te sporten. Het is belangrijk om de sessies langzaam op te bouwen met voldoende rust tussendoor om de spieren te laten herstellen.

Wanneer je sport, verbrand je lichaam extra koolhydraten. Hierbij komt de afvalstof melkzuur vrij. Om vervolgens het melkzuur te verbranden heeft je lichaam voldoende zuurstof nodig. De aanmaak van melkzuur en de toevoer van zuurstof dient in balans te zijn. Hoe intensiever en langer je sport, hoe meer melkzuur er wordt aangemaakt. Is er tegelijkertijd onvoldoende zuurstof, dan gaat het melkzuur zich ophopen in de spieren. Je spieren kunnen nu minder goed samentrekken en dat gaat gepaard met een branderig gevoel.

Fibromyalgie en verzuring; wat heeft het met elkaar te maken?
Eigenlijk is het niet vreemd dat fibromyalgie en verzuring zo aan elkaar worden gelinkt. Een verzuurd lichaam kan namelijk klachten veroorzaken die sprekend lijken op fibromyalgie. Denk aan vermoeidheid, slaapproblemen, verminderde energie, pijnlijke spieren en zelfs stress en stemmingswisselingen.

Het ontgiftingssysteem van het lichaam moet hard werken om alle gifstoffen af te voeren. Echter krijgen we tegenwoordig zo veel gifstoffen binnen dat het lichaam deze niet meer allemaal krijgt afgevoerd. Gifstoffen kunnen op meerdere manieren het lichaam binnenkomen, bijvoorbeeld door:  bewerkte voeding, stress, luchtvervuiling, straling, uitlaatgassen, medicijnen, roken, overmatig sporten.

Gifstoffen die niet worden afgevoerd hopen zich in het lichaam op, wat uiteindelijk voor vervelende klachten kan zorgen. Het is daarom van belang dat de zuurgraad in balans is. Verzuring kan in het hele lichaam gaan zitten, maar spieren, pezen, gewrichten, urinewegen, huid, haar en botten zijn hier extra gevoelig voor. Dit is ook de reden waarom spieren zo pijnlijk kunnen worden en je het gevoel hebt alsof je uren gesport hebt.
De verzuringpijn is namelijk dezelfde pijn als spierpijn na het sporten.

“Het is niet bekend of fibromyalgie ook echt veroorzaakt wordt voor verzuring maar dat ontgiften van het lichaam klachten kan verminderen is ondertussen wel duidelijk.”
Veel voorkomende klachten bij fibromyalgie:

 • Pijn. De pijn lijkt vaak op het soort spierpijn dat je ook hebt als je een stevige griep te pakken hebt. Bij sommige mensen met fibromyalgie wordt de pijn heviger als ze blootgesteld worden aan sterke temperatuurswisselingen. Verder heb je bij fibromyalgie pijn wanneer je op bepaalde punten op je lichaam drukt. Deze punten worden tenderpoints (gevoelige punten) genoemd.
 • Chronische vermoeidheid.
 • Stijfheid. Je hebt meestal vooral last van stijfheid als je lang in dezelfde houding gezeten of gelegen hebt, bijvoorbeeld ’s ochtends.
 • Slaapproblemen. Je kunt soms ’s nachts wakker worden van de pijn of je kunt moeilijk in slaap komen door de pijn.
 • Krachtverlies.

Zo ziet u maar dat een reumatische aandoening toch een bepaalde overeenkomst heeft met de Olympische Spelen.  Het levert alleen géén goud, zilver of brons op.  Ik wens u allemaal een goed voorjaar toe en… toch met een gouden randje!
 
Gerrit van der Zalm, voorzitter

===========◄►==========

A g e n d a   A c t i v i t e i t e n

Onze activiteiten vinden plaats in:

Sociaal Cultureel Centrum PERRON-3
Hoff van Hollantlaan1
Rosmalen (tenzij anders vermeld)

  

 

21 maart Algemene Ledenvergadering RPV met aansluitend een  BINGO middag
02 april  Pasen
Oefenlocatie Vlijmen gesloten.
  Voorlichtingsbijeenkomst over: ‘Darmklachten (PDS – Crohn – Colitis) bij Reuma’
Deze is uitgesteld i.v.m. de spreker en zal in het najaar plaatsvinden!
30 april  t/m  13 mei Mei (voorjaars) vakantie
Vakantie voor alle oefenlocaties
16 mei Dagreis naar Terwolde
21 mei Pinksteren
Oefenlocatie Vlijmen gesloten.
06 juni Voorlichtingsbijeenkomst: ‘Hart- en Vaatziekten bij Reuma’     +  +    cholesterol meting door verpleegkundige
09 juli  t/m 19 augustus Zomervakantie!
Alle activiteiten liggen stil.

===========◄►==========

 B e s t u u r s m e d e d e l i n g e n

 

Mededelingen die vanuit de bestuurs-vergaderingen met u gecommuniceerd worden.

  In Vogelvlucht in kleur!
Eindelijk is onze wens in vervulling gegaan. Het reumamagazine van de RPV ’s-Hertogenbosch e.o. is overgegaan in een kleureneditie.
Doordat tegenwoordig de druktechniek vele malen goedkoper is geworden, is ook het drukken in kleur veel aantrekkelijker.
M.a.w. wordt ons blad nu niet alleen gedrukt (voorheen gekopieerd), maar bovendien ook nog in kleur uitgevoerd.
Wij denken dat dit ook ten goede komt aan alle artikelen die wij publiceren en bovendien is het ook aantrekkelijker voor onze adverteerders.
Graag zouden wij uw mening willen horen hoe u deze verandering waardeert. Laat eens uw stem horen door ons te bellen/mailen/mondeling en aan te geven of het bij u in de smaak valt. Zodoende komen wij ook te weten of we de juiste stap genomen hebben.
Wij kijken uit naar uw reactie.
Redactie In Vogelvlucht

Reumafonds
De naam van het Reumafonds is diep geworteld in onze samenleving.
Iedereen heeft wel eens van het Reumafonds gehoord, met Anita Witzier als ambassadeur en prinses Beatrix als beschermvrouwe.
Maar het Reumafonds gaat dit jaar haar naam veranderen en gaat voortaan heten ‘ReumaNederland’.
Dit volgt uit de ontwikkeling dat het Reumafonds niet alleen een fonds is, maar ook een patiëntenorganisatie die zich inzet voor een betere kwaliteit van leven met reuma.
In de loop van dit jaar zal hier meer informatie over volgen.

Bestuurslid/Penningmeester Peter Lammers

U hebt waarschijnlijk al gehoord dat we bij de komende ALV op 21 maart a.s. afscheid nemen van ons bestuurslid-penningmeester-vicevoorzitter Peter Lammers.  Peter heeft duidelijk aangegeven het na een periode van 20 jaar! genoeg te vinden. Wij respecteren zijn keuze en zijn inmiddels op zoek naar een nieuwe penningmeester (bestuurslid).
Uiteraard worden onze leden van harte uitgenodigd om tijdens de komende ALV afscheid te nemen van Peter.
Peter zal nog wel als vrijwilliger verbonden blijven aan onze RPV door middel van zijn redactiewerk als technisch samensteller van In Vogelvlucht en als webmaster van de website van onze vereniging. Hier zijn we erg blij mee dat hij deze taken  wil blijven uitvoeren.

Wij zien u graag bij onze ALV op 21 maart in Perron-3.
U komt toch zeker ook!!!

Onze adverteerders 

De RPV heeft met al onze adverteerders weer goede afspraken kunnen maken voor het jaar 2018.
We zijn daar uiteraard erg gelukkig mee, want enerzijds is het prettig als men belangstelling toont voor onze vereniging en anderzijds is het een mooie bron van inkomsten voor de RPV. Dit tot genoegen van bovenstaande penningmeester J.

Bekijk deze advertenties eens, maar wellicht nog beter…… maak onze adverteerders gewoon eens blij met uw bezoek!

===========◄►==========

Kunstexpositie Kunstenaren - 2018 door leden van de RPV

Gerelateerde afbeeldingVan 1 tot 29 september 2018
krijgt u, de kunstenaars onder ons,
weer de gelegenheid om uw kunstwerken tentoon te stellen.
Voor de 5e keer kunnen leden van de reumapatiëntenvereniging Den Bosch en
de  Bommelerwaard hun zelfgemaakte schilderijen, foto's, beelden, houtsnijwerk,
sieraden en....... vul maar in, exposeren.
Deze tentoonstelling vindt weer plaats bij Perron 3 in Rosmalen. Deze keer niet in de foyer bij de bar, maar op de balkonruimte daarboven.
Wij doen een oproep aan al diegenen die hun creatieve werken ook aan anderen willen en durven laten zien. U stimuleert ook anderen met reuma om creatief werk op te pakken, om te laten zien dat reuma niet alleen beperkingen geeft, maar ook mogelijkheden.
Dit eerste lustrum mag weer een bijzondere tentoonstelling worden.
Wilt u anderen iets vertellen? Dat kan door u  uit te drukken in drie dimensionaal beeld. Schroom dus niet u op te geven. Mocht u nog tegen belemmeringen oplopen, bel me dan even om samen tot een oplossing te komen.   (Nelly, 06-22642408)
Hebt u al een keer eerder geëxposeerd bij de RPV, dan kunt u zich toch weer opgeven. Ik zet u op de reservelijst.

Nelly Theunissen, tel. 073-6566741
e-mail: nelly.th.zwartjes@xs4all.nl

===========◄►==========


Dagreisje Toer over de Veluwe en folklore in Terwolde

Dit jaar gaan we een toer maken over de Veluwe met begeleiding door een gids en in Terwolde een optreden van een folkloregroep de Iesselschotsers.
Op woensdag 16 mei 2018 vertrekken we vanaf de volgende  locaties om 08.30 uur: Uiterlijk aanwezig zijn om 08.15 uur.
Transferium De Vliert in Den Bosch -
Lion Cars, Bernseweg 22a, te Ammerzoden

We rijden direct door naar Hoenderloo voor koffie met gebak.
Aldaar starten we met de toer over de Veluwe welke wordt begeleid door een gids.
Om 12.00 uur is er een koffietafel met kroket.
Om 13.45 uur vertrek naar Terwolde alwaar een optreden wordt gegeven door folkloregroep de Iesselschotsers. (www.iesselschotsers.nl).
17.00 uur gaan we eten in Terwolde.
Deksels pannetje menu bestaande uit: drie met zorg bereide hoofdgerechten
[vooraf als groep de keuze maken]:

 • Stoofpot van Iers rund of
 • Stoofpot van diverse soorten wild of
 • Stoofpot van Hertengoulash

met zes bijgerechten, appeltjes met kaneel en suiker.

Rond 20.30 uur hopen we dat iedereen  weer op de plaats van vertrek is en  voldaan naar huis gaat.

De bijdrage voor de (partner)leden is……€ 45, --              
Voor niet leden…… € 69,95

Inschrijven via het inschrijfformulier op onze website; www.rpv-denbosch.nl

===========◄►==========

Nieuwe samenwerking Reumafonds en VGZ

Het Reumafonds wil goede reumazorg voor alle 2 miljoen mensen met reuma in Nederland. Een zorgverzekering met oog voor reuma draagt daar aan bij. Daarom werkt het Reumafonds samen met VGZ aan de verbetering van zorg voor mensen met reuma. In 2018 starten proefprojecten naar beweegzorg op maat.

Onderdeel van de samenwerking is een zorgverzekering die interessant kan zijn voor mensen met reuma. Dit is de eerste zorgverzekeraar waarmee het Reumafonds samenwerkt aan het verbeteren van de reumazorg.
Met kennis en expertise op het gebied van reumazorg draagt het Reumafonds bij aan verbeteringen in de zorg voor mensen met reuma.

Naast een collectieve verzekering met voordelen die voor mensen met reuma interessant kunnen zijn, willen het Reumafonds en VGZ uitzoeken op welke manier beweegzorg in de toekomst in de zorgverzekering opgenomen zou kunnen worden.

Ieder mens is uniek. Mensen met reuma moeten daarom zelf goed nagaan of het aanbod van VGZ het meest geschikt is voor hun persoonlijke situatie. Om uw persoonlijke zorgbehoeften in kaart te brengen kan het stappenplan zorgverzekering  van het Reumafonds helpen. Kijk op de website van het Reumafonds  www.reumafonds.nl

De mogelijke voordelen en voorwaarden van de collectieve verzekering van VGZ zijn te lezen op hun website:  www.vgz.nl/reumafonds.
Daar is de collectieve verzekering ook af te sluiten.

U kunt al gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van VGZ als u abonnee bent van de digitale RondReuma, de nieuwsbrief van het Reumafonds. Het Reumafonds sluit samenwerkingsverbanden met andere verzekeraars in de toekomst niet uit.

Bron: Reumafonds – dec. 2017

===========◄►==========

In onze vaste rubriek ‘In Beeld’ een invulling die in het teken staat van
therapeutische behandelingen.

In deze rubriek gaan we het hebben over diverse vormen van therapeutische behandelingen, die in hoofdzaak gericht zijn op klachten aan het bewegingsapparaat. Dat kan fysiotherapie zijn, manuele therapie, handtherapie, bindweefselmassage, McKenzie therapie, etc. etc. Er zijn heel wat soorten van deze therapieën en we zullen proberen een tipje van de sluier op te lichten.
De negende aflevering in deze serie gaat over vormen van therapieën waar waarschijnlijk nog niemand van gehoord heeft. Of het voor reuma helpt……?

4 Therapieën waar niemand ooit van gehoord heeft

Fysiotherapie, psychotherapie en oefentherapie zijn alom bekend. Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord of heeft het wel eens gedaan. Maar er is meer, veel meer zelfs. Van liggen op de rug van een ezel tot een speciale kaars in je oor. Heb jij ooit van deze therapieën gehoord?

Oorkaarstherapie
De oorkaarsen worden nog volgens oude traditie gemaakt op natuurgeneeswijze afkomstig van de Hopi indianen, met 100% natuurlijke grondstoffen. Het gaat hierbij om met de hand gerolde stroken linnen gedrenkt in bijenwas en geneeskrachtige kruiden (salie, johanneskruid, kamille, hertshooi, honing extract).  Die worden zodanig opgerold dat in het midden van de kaars een verticaal kanaal openblijft.
Uw hoofd wordt zo neergelegd dat de kaars verticaal in een oor kan worden geplaatst. Vervolgens wordt de kaars aangestoken en uit de warmte die vrijkomt en de gehoorgang binnendringt, wordt de doorbloeding in de oren en de rest van uw hooft geactiveerd. Lymfeklieren en acupunctuurpunten worden hierdoor ook sterk beïnvloed.
De zuivere bijenwas werkt verzachtend op het gehele oorgebied.
Vanwege de activering van de lymfestroom en doorbloeding in het oor en hoofd, worden de oorkaarsen gezien als een geschikte behandeling van lymfatische oorklachten, oorsuizen en hoofdpijn. De oorkaarstherapie wordt, vanwege de ontspannende werking op lichaam en geest, ook ingezet voor klachten als stress, slapeloosheid, voorhoofds- en bijholteontstekingen.

Oorkaarstherapie is aan te raden bij:

 • Evenwichtstoornissen
 • Snurken
 • Slaapstoornissen
 • hyperactiviteit/ADHD
 • zenuwachtigheid
 • stress (vol hoofd)
 • hoofdpijn /migraine
 • keelpijn
 • verkoudheid
 • oorpijn, oorsuizen, oortinteling
 • losmaken en verwijderen van oorsmeer
  (pijnloos alternatief voor het oorspuiten)

Oorkaarstherapie wordt niet gegeven bij:

 • een geperforeerd trommelvlies
 • acute oorontsteking
 • geïmplanteerd gehoorbeentjes
 • eczeem of schimmelinfectie in het oor
 • epilepsie patiënten

Ezeltherapie
Eerst een groot misverstand uit de wereld helpen:
ezeltherapie (Asinotherapie) is voor alle mensen, met of zonder beperking! Het helpt je te ontspannen en opnieuw naar jezelf en de wereld te kijken. Hoe het voelt wat een portage bij jou of een ander persoon kan doen? Te ervaren hoe het voelt om zo fysiek direct contact te mogen hebben?

Wat is Asinotherapie?
Ezeltherapie, of asinotherapie (‘asino’ is Italiaans voor ezel) is een vorm van therapie waar de ezels ingezet worden als vorm van therapie.
Deze vorm van therapie kan zeer goed ingezet worden bij volwassenen / kinderen met ADHD, autistisch spectrum, aanverwante stoornissen en andere verstandelijke en / of lichamelijke beperkingen. Maar asinotherapie is er ook voor iedereen die ontspanning zoekt.
Ezeltherapie is er voor alle mensen, jong en oud, met of zonder klachten, die het fijn vinden om met en bij ezels te zijn. Zoals aangegeven is deze therapie erg heilzaam voor vele spanningsgerelateerde klachten.

 

Ezeltherapie is vooral geschikt bij:

 • Verstandelijke beperking
 • Gedragsproblematiek
 • Lichamelijke beperking
 • Visuele beperking
 • ADHD
 • ASS
 • Burn-out

Bloedzuigertherapie
Niet schrikken: bij hirudotherapie worden er bloedzuigers op de huid gezet. Twee tot twaalf bloedzuigers krijgen een plek op de huid (ieeh!). De beestjes blijven op die plek zitten omdat ze zich met hun zuignapjes vastzuigen. Daarnaast maken ze met hun hele kleine tanden een gaatje in de huid. Dit gevoel is te vergelijken met het aanraken van een brandnetel.

Na ongeveer twee uur hebben de bloedzuigers genoeg bloed gegeten en laten ze los. Van deze therapie wordt beweerd dat het ontstekingsremmend, pijnstillend en bloedverdunnend werkt. Ook schijnen bloedzuigers plaatselijk de doorbloeding te verbeteren en littekenweefsel te verzachten.

Bioresonantie therapie

Bioresonantie therapie gaat ervan uit dat ieder levend wezen een uniek trillingspatroon heeft. Virussen, stralingen en bacteriën kunnen dit frequentiepatroon verstoren. Met een speciaal Bicom-apparaat wordt er bij deze therapie gekeken of er een allergie of intolerantie is voor bepaalde stoffen, zoals voedingsmiddelen.

Met het apparaat kan de therapeut ook kijken of organen verzwakt zijn of dat er bepaalde gifstoffen in het lichaam zitten. Bioresonantie therapie wordt daarom vaak gebruikt om de oorzaak van een ziekte op te sporen. Tijdens de behandeling zit je in een ontspannen houding en word je met elektroden aan het Bicom-apparaat verbonden. Het apparaat is niet aangesloten op de netspanning, maar werkt op batterijen.

GezondNu .nl – nov. 2017

===========◄►==========

Deze vaste rubriek onder de naam  ‘Jeroen Bosch’ (de wereldberoemde schilder uit Den Bosch en waaraan het ziekenhuis zijn naam verbonden heeft)   geeft rechtstreekse informatie vanuit het ziekenhuis.


JBZ rookvrij

Het blijft een vreemd gezicht: rokende mensen voor een organisatie waar alles draait om gezondheid. De ernstige en soms zelfs dodelijke gevolgen van het roken worden dagelijks in het ziekenhuis gezien. Inmiddels heeft een aantal ziekenhuizen in Nederland besloten om hun terrein rookvrij te maken. Ook het JBZ heeft deze beslissing genomen. Hoe we dat precies gaan doen, wordt de komende tijd uitgewerkt met JBZ’ers en mensen in onze omgeving. Het is de bedoeling dat we stap voor stap een rookvrij terrein gaan realiseren.  
“We vragen aan iedereen of ze willen meedenken hoe we ons terrein rookvrij kunnen maken. Je kunt natuurlijk zeggen, ‘morgen mag hier niemand meer roken’, maar zo werkt het natuurlijk niet”, zegt gynaecoloog Jacques Dirken. Hij is ambassadeur van de landelijke campagne ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ en lid van de werkgroep JBZ rookvrij. “Het is nu eenmaal een verslaving en we willen mensen ondersteunen bij het stoppen. Zoals we nu ook doen met de ‘stoppen met roken’- cursussen in het JBZ. Daarnaast moeten we maatregelen treffen die het roken op ons terrein ontmoedigen.”

‘Beter thuis’ in de regio dankzij samenwerking wijkverpleegkundigen en Spoedeisende Hulp
 “We zien ’s avonds steeds meer kwetsbare ouderen op de Spoedeisende Hulp (SEH) en Huisartsenpost,” vertelt SEH-arts Claudia Vernooij.  Dit is een landelijke trend. “Deze mensen kunnen niet altijd terug naar huis zonder extra zorg thuis. Omdat het buiten kantooruren lastig was om thuiszorg te organiseren, verbleven sommige patiënten een of meer nachten in het ziekenhuis als tussenoplossing. Dit blijkt voor de patiënt niet altijd het beste te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze patiënten beter thuis herstellen.” Daarom werken thuiszorgaanbieders, huisartsen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis sinds 1 oktober op een nieuwe manier samen. Het project draagt de toepasselijke naam ‘Beter thuis’. De (wijk)verpleegkundige is daarbij in de avonduren en weekenden de centrale speler in de zorg voor de patiënt. In overleg met SEH en Huisartsenpost zorgt de (wijk)verpleegkundige ervoor dat de patiënt veilig naar huis kan en daar de juiste zorg krijgt. Op die manier willen we de patiënt langer veilig thuis laten wonen, en de kwaliteit van zorg buiten kantooruren verhogen. Indien de zorg thuis niet toereikend georganiseerd kan worden, kan patiënt ook tijdelijk worden opgenomen in een thuiszorginstelling. Zo kan de patiënt op een goede plek toewerken naar ontslag met hulp naar de eigen woonomgeving.

Zorg op maat
De eerste evaluaties van het ‘Beter thuis’ project zijn positief, aldus Claudia Vernooij. “We hebben meerdere keren naar tevredenheid direct thuiszorg kunnen opstarten bij kwetsbare mensen. Ook zijn meerdere mensen direct vanaf de SEH tijdelijk opgenomen op een eerstelijns verpleegbed of revalidatiebed.” 
“Onlangs zag ik een 78-jarige vrouw op de SEH. Ze was van de trap gevallen met een gebroken enkel tot gevolg. Zij en haar man woonden zelfstandig in een gelijkvloerse woning, en hadden weinig thuiszorg of mantelzorg. Voorheen had deze mevrouw een nachtje in het ziekenhuis moeten blijven. Maar nu konden we samen met de wijkverpleegkundige meteen de juiste thuiszorg organiseren, en een rolstoel voor mevrouw regelen. Het is fijn om die zorg op maat te leveren.”

Ziekenhuis JBZ moet parkeergarage zelf groen maken, als het dat wil
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil net als de gemeente Den Bosch dat de buitenzijde van de parkeergarage op het ziekenhuisterrein groene beplanting krijgt. 
Maar of en wanneer dat uiteindelijk gaat gebeuren, is aan het ziekenhuis zelf. Volgens wethouder Jos van Son ligt de regie niet bij de gemeente.
René van den Kerkhof van D66 vroeg de wethouder recent tijdens de raadsvergadering of en wanneer het JBZ de ‘stalen kolos gaat vergroenen’. Volgens de wethouder blijkt uit de gesprekken dat het ziekenhuis dit in ieder geval wil en daarbij ook denkt aan het vergroenen van de pastorie op het terrein. 
Van den Kerkhof dringt aan op een groene parkeergarage omdat aan de achterzijde van het ziekenhuis (Deutersestraat)  momenteel het ‘groenste transferium van Nederland wordt gebouwd’.

===========◄►==========                   

Nieuwsfeiten uit onze regio rondom Den Bosch en de Bommelerwaard

  

Patiëntenfederatie en Bernhoven werken samen voor patiënt

OndertekeningConvenantPimGeertsUitsnedeKLPatiëntenfederatie Nederland en ziekenhuis Bernhoven gaan samenwerken om het belang van de stem van de patiënt te verstevigen. Dit hebben zij vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst voor drie jaar.

Zij spreken af gericht in te zetten op activiteiten in de praktijk, waar de patiënt baat bij heeft. Met de kennis van de Patientenfederatie over en met de patient en de dagelijkse praktijk van Bernhoven in de omgang met patiënten is het mogelijk elkaar te versterken. De samenwerking heeft tot doel om in pilots samen kennis te delen en te innoveren ten goede van de ontwikkeling van kwalitatief goede en persoonlijke zorg die de patiënt direct raakt.
Patiëntenfederatie Nederland en ziekenhuis Bernhoven werken al op verschillende terreinen samen. Dianda Veldman, directeur- bestuurder van de Patientenfederatie; “Bernhoven als proeftuin is voor ons een unieke kans om onze producten in de praktijk te toetsen en aan te passen waar mogelijk, zodat we van de geleerde ervaringen onze producten kunnen optimaliseren”.
Patiëntenfederatie Nederland en Bernhoven gaan vooralsnog een samenwerking van drie jaar aan. Allereerst gaat de focus gelegd worden op het thema ‘Samen Beslissen’. Een concreet voorbeeld is het geven van uitkomstinformatie aan patiënten via keuzehulpen en Zorgkaart Nederland. Peter Bennemeer, algemeen directeur van Bernhoven; “Door deze samenwerkingsovereenkomst met elkaar aan te gaan zijn we nog beter in staat om te luisteren naar wat voor onze patiënt belangrijk is, we leren van de ervaringen en verbeteren onze zorg, elke dag weer”.

Bron: Patiëntenfederatie Ned. – dec. 2017

Naamsverandering

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg is een (boven)regionaal, topklinisch opleidingsziekenhuis in de regio
Midden-Brabant. 
Landelijk staan we bekend om onze expertise op het gebied van zware Traumatologie en Neurochirurgie en bovenregionaal op het gebied van Cardiologie, Orthopedie en Interventieradiologie.
Ook hebben wij bijzondere aandacht voor de ouder wordende mens.

Het ETZ biedt zorg vanuit drie ziekenhuislocaties: ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk. Elke locatie kent een eigen zorgsfeer en eigen expertises, waarbij altijd de patiënt centraal staat. Zo bieden we op de locatie ETZ Elisabeth zware traumazorg, spoedeisende hulp en planbare zorg aan.Met spoedeisende hulp wordt zorg bedoeld die je niet kunt plannen, terwijl bij planbare zorg meestal sprake is van een verwijzing en dus geen acute haast is. Op de locatie ETZ TweeSteden kunnen patiënten terecht voor planbare zorg en spoedeisende hulp en in ETZ Waalwijk voeren we alleen planbare zorg uit.

===========◄►==========

Rugklachten en rughernia

 Als er over "rugklachten" gesproken wordt hebben we het in feite over een grote groep van kwalen en ziekten die maar een ding gemeenschappelijk hebben; "pijn zit in of komt uit de onderrug". Rugklachten zijn volksziekte nummer 1 in Nederland; een belangrijk medisch en maatschappelijk probleem. Zo'n driekwart van de bevolking heeft ooit rugklachten. Dit leidt tot een medische kostenpost van ca. 500 miljoen euro per jaar. De kosten inclusief ziektewet en arbeidsongeschiktheid zijn hier ruim het tienvoudige van. Hiermee kost "de rug" Nederland jaarlijks meer dan 5 miljard euro.

'Het' rugprobleem bestaat niet
Rugpijn kan vaak niet duidelijk worden toegeschreven aan één plek, één gewricht of één oorzaak; het gaat om een samenspel van factoren. De rug bestaat uit een complex van structuren: wervels, gewrichten, tussenwervelschijven, banden, spieren, zenuwen. Deze kunnen alle bijdragen aan de rugpijn. We noemen dit een "aspecifieke lage rugklacht". De arts kan op grond van het verhaal van de patiënt en lichamelijk onderzoek doorgaans een goed behandelplan maken. Röntgenfoto's of scans zijn over het algemeen daar niet voor nodig. Op dit soort foto's kunnen weliswaar veranderingen van de weefsels worden gezien, maar vaak is er helemaal geen verband met de pijn. Ook bij mensen zonder rugklachten kunnen dit soort afwijkingen voorkomen.

Bestaan er dan geen 'specifieke rugklachten'?
Ja, maar die vormen wel een minderheid. Dan gaat het om klachten waarvan de oorzaak veel duidelijker is. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een rughernia of van bepaalde reumavormen zoals de ziekte van Bechterew. Ook deze problemen kan de arts door het verhaal en onderzoek bij de patiënt op het spoor komen. Bloedonderzoek of een foto kan hier soms wel zinvol zijn.

Acute rugproblemen
Rugproblemen kunnen heel verschillend verlopen. Meestal gaat het gelukkig om voorbijgaande klachten. Heb je voor het eerst met rugpijn te maken dan is de kans 50% dat dit binnen twee weken is verdwenen; na drie maanden is zelfs 95% van de patiënten klachtenvrij. In de eerste lijn - via de huisarts - bestaan uitgebreide richtlijnen voor de aanpak van dit probleem. Na een korte rustperiode is het juist belangrijk om activiteiten weer op te bouwen. Bij de verdere behandeling gaat het om houdingsadviezen, oefentherapie of fitness, eventueel met pijnstillers.

Chronische rugproblemen
Lage rugklachten kunnen nogal eens terugkomen; soms door overbelasting, soms zomaar. Aanhoudende rugklachten noemt men chronisch. Ook bij deze groep kan vaak geen specifieke diagnose worden gesteld en is er geen nuttige bijdrage van röntgenfoto's en scans. Dat kan best frustrerend zijn, zowel voor patiënt als arts. Toch zijn er voor terugkerende rugklachten goede praktische adviezen te geven. In het algemeen geldt ook hier "rust roest"; actief blijven is belangrijk. Bepaalde vormen van oefentherapie en fitness kunnen de patiënt en zijn rug in zo goed mogelijke conditie brengen. Vaak zullen chronische patiënten het probleem blijven ervaren dat als het lichamelijk of geestelijk tegenzit de rugpijn ook weer toeneemt. Daarom moet met het rugprobleem een evenwicht worden gevonden, waarbij het grootste deel van de tijd zo normaal mogelijk geleefd en gewerkt kan worden.

 Rughernia
Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf of discus bestaat uit een kraakbenig omhulsel met daarin een geleiachtige kern, het draagt bij aan de beweeglijkheid tussen de ruggenwervels. Door het onderste deel van het wervelkanaal lopen de zenuwen naar de benen. Bij druk van de uitgepuilde tussenwervelschijf op een beenzenuw ontstaat beenpijn; we noemen dat 'ischias'. Daarnaast kunnen er tintelingen, dove plekken in het been of slapte van bepaalde spieren optreden.
Een herniaklacht is door de arts vrij gemakkelijk te herkennen als een specifiek rugprobleem. Als de huisarts er niet uitkomt, kan de neuroloog hulp bieden. Opvallend is dat bij een hernia pijn in de rug zelf vaak meevalt. Verder hoeft beenpijn weer niet altijd op een hernia te wijzen. Vroeger werd voor een rughernia een bedrustkuur gegeven. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we inmiddels dat dit niet zinvol is. Wel wordt de pijn door een paar dagen rust onderdrukt. Hierna is het belangrijk om meer te bewegen. Gebruik van pijnstillers is zeker in het begin belangrijk. Een fysiotherapeut of Cesar- of Mensendiecktherapeut kan hulp bieden bij oefeningen met ook aandacht voor houding en beweging. Vaak komen de herniaklachten zo geleidelijk weer onder controle. Als er na 6-8 weken onvoldoende vermindering van de pijn is, wordt het zinvol om een MRI-scan van de rug te maken. Mede op grond daarvan kan worden bekeken of een operatie noodzakelijk is. Behalve pijn kan een ernstige zenuwbeklemming die tot verlammingsverschijnselen leidt, ook een reden zijn om (eerder) te opereren.

Wie behandelt de rug?
Bovenstaand is al vermeld hoe ingewikkeld de rug eigenlijk in elkaar zit. Hoewel 'het rugprobleem' dus niet bestaat is 'de rugspecialist' in Nederland de huisarts. Hij of zij kan eventueel samen met oefentherapeuten het behandelplan maken. Of verwijzing naar een specialist nodig is - en naar welke - is afhankelijk van duur en aard van de rugklacht. Bij een ischias met andere beenklachten kan in eerste instantie verwijzing naar de neuroloog zinvol zijn. Is er vooral een rugprobleem, dan is een bezoek aan de orthopeed meer aangewezen. Bij zeer langdurige of moeilijke rugproblemen kan ook de hulp worden ingeroepen van pijnteams of pijncentra en recent ook rugadviescentra. Hierbij kunnen ook psychologen en arbeidsgeneeskundigen een functie hebben.

Bron: Ziekenhuis.nl – 2017

===========◄►==========

Heerlijk op vakantie via Aangepaste Vakantie Gids

Ondanks je beperking makkelijk, snel en gratis je ideale vakantie samenstellen. Het kan via Aangepaste Vakantie Gids, het onafhankelijke platform van Vinda Media, de uitgever met ruime ervaring op dit gebied.

Aangepaste Vakantie Gids loodst je door het doolhof van vakantieaanbiedingen, waarvan niet altijd even duidelijk is of je er met je beperking terecht kunt. Aangepaste Vakantie Gids, met veel reviews en reisverhalen, is een echte community voor mensen met speciale vakantiewensen!
Op de website van de gids (www.aangepastevakantiegids.nl) kunnen vakantiegangers met een lichamelijke en/of geestelijke beperking of chronische ziekte – eventueel geholpen door partner, gezin, familie, mantelzorger of vrienden – een weloverwogen en juiste keuze maken.

Meer informatie, tel. 0475-463 465, e-mail info@aangepastevakantiegids.nl

===========◄►==========

Meer jongeren naar fysio

Steeds meer jongeren kampen met nek- en schouderklachten en een pijnlijke onderrug. Het sterk gestegen beeldschermgebruik is één van de oorzaken, maar ook de druk die we onszelf opleggen, stress en hoe fit je bent. Dat melden bezorgde fysiotherapeuten, hoogleraren en chiropractors.
Van pijnlijke nekken en schouders hadden vroeger vooral 45-plussers last, maar nu hebben ook veertigers, dertigers en twintigers deze klachten. Zelfs tieners hebben soms last van de rug, terwijl ze nog de arbeidsmarkt op moeten.  Te weinig bewegen en te veel beeldschermgebruik spelen een rol, maar ook andere factoren zijn van invloed melden deskundigen in het artikel. Denk aan de toegenomen werkdruk en de druk die we onszelf op allerlei terreinen opleggen. Ook hoe fit je bent, hoe je relatie met je baas is en of je je werk leuk vindt speelt een rol. Net als geslacht: vrouwen zijn vatbaarder voor dit soort klachten.

Bron: GezondNU.nl – febr. 2018

===========◄►==========

Paracetamol is géén snoep! Ken deze 6 feiten

Eén op de vijf Nederlanders slikt dagelijks een paracetamol. Maar de bijsluiter? Die gooien we weg zonder er een blik op te werpen. Hierdoor nemen we paracetamol op verkeerde momenten, slikken we het te veel of raken verslaafd. Ken deze feiten en maak voortaan bewust de keuze om wel of geen paracetamol te slikken.

1. Paracetamol werkt pijnstillend, maar niet ontstekingsremmend
Paracetamol is een lichte, relatief veilige pijnstiller die pijnstillend werkt, maar niet ontstekingsremmend en koortsverlagend. Bij sommige klachten zal een andere (zwaardere) pijnstiller dus beter kunnen werken. De huisarts of drogist kan je adviseren welke pijnstilling bij jouw klacht en situatie geschikt is. Paracetamol wordt over het algemeen gebruikt bij rugpijn, hoofdpijn, kiespijn en nek- of schouderpijn.

2. Paracetamol is géén snoep
Pijnstillers doen wat ze moeten doen: pijn bestrijden. Maar helaas kunnen ze ook vervelende klachten geven en bij langdurig gebruik of een te hoge dosering schadelijk zijn. Ja, ook paracetamol. Zie het dus vooral niet als een snoepje en slik het niet te pas en te onpas. Zo gebruiken sommigen paracetamol wanneer ze niet kunnen slapen, te diep in het glaasje hebben gekeken of een stuk gaan hardlopen.
Hoewel paracetamol relatief veilig is, is het niet bewezen werkzaam in dit soort situaties. Kun je niet slapen? Pak stress of piekergedachten aan. Heb je een hardloopwedstrijd? Pijn is een natuurlijk signaal; onderdrukken geeft alleen maar klachten op de lange termijn. Gebruik je het als antikatermiddel? Voorkom eerder de kater of neem die voor lief: je hebt immers zelf de keuze gemaakt om (te) veel te drinken.

3. Neem maximaal 6 tabletten per etmaal
Tachtig procent van de Nederlanders denkt genoeg te weten over pijnstillers, maar de helft weet niet hoeveel je er dagelijks mag innemen. Het gevaar van overdosering ligt dan op de loer. Van paracetamol mag je maximaal zes tabletten van 500 milligram per etmaal slikken. Tussen de innamen moet minimaal vier uur zitten.

4. Je kunt allergisch zijn voor paracetamol
Lees altijd de bijsluiter; daar staat in wanneer je extra voorzichtig moet zijn met paracetamol. Zo kun je allergisch zijn voor één van de stoffen in paracetamol. Bijvoorbeeld bij chronische ondervoeding, lever- of nierfunctiestoornissen of astma is het verstandig om met de huisarts te overleggen. Dat geldt ook als je andere geneesmiddelen gebruikt, zoals antidepressiva en slaapmiddelen.

5. Zo’n 300 duizend Nederlanders zijn verslaafd aan pijnstillers
Gebruik je paracetamol regelmatig? Of gebruik je het 14 dagen achterelkaar en blijven de klachten aanhouden? Ga dan naar de huisarts. In sommige gevallen blijven de klachten juist door het slikken van pijnstillers. Zo’n 300 duizend Nederlanders zijn verslaafd aan pijnstillers. De twee meest verslavende stoffen in pijnstillers zijn codeïne en coffeïne. Het meest bekend is medicijnafhankelijke hoofdpijn, die ontstaat bij mensen die dagelijks pijnstilling slikken tegen hoofdpijn.

6. Emoties kunnen pijn verminderen
Denk maar aan een kind die minder pijn voelt na een kusje van mama of papa op een geschaafde knie. Emoties kunnen een magische werking hebben op pijn. Probeer dus positief te denken en te ontspannen.
Grappig: alleen al door te kijken naar een paracetamol, kan de pijn afnemen blijkt uit onderzoek. Datzelfde geldt voor afleiding en ontspanning.
Wanneer is een zwaardere pijnstilling nodig?
Welke soorten pijnstillers zijn er?
Wat is de beste pijnstiller?
Kun je je pijngrens verhogen?
En wat heeft comedy te maken met pijn?

Bron: GezondNU – jan. 2018

===========◄►==========

Is spierpijn gezond?

Stijve, pijnlijke spieren. Hoewel het klinkt als iets dat je wilt voorkomen, wordt het vaak gezien als eremedaille van een trainingssessie. Het voelt alsof je goed bezig bent geweest. Maar betekent spierpijn dat je een goede work-out hebt gedaan? We zochten het voor je uit.

Een verhuizing, verkeerde slaaphouding of intensieve work-out. Grote kans dat je de dag erna stijve spieren hebt. We zoomen in op spierpijn na het sporten. Wat gebeurt er tijdens het sporten? En kunnen we een vreugdedansje doen als we de dag na een training spierpijn voelen of moeten juist de alarmbellen gaan rinkelen?

Hoe ontstaat spierpijn?
Vroeger dacht men dat spierpijn door verzuring van de spieren kwam, maar dat is niet waar. Wat gebeurt er dan wel? Wanneer we sporten ontstaan er kleine scheurtjes in de actieve spieren. Een spier bestaat namelijk uit spiervezels. “Sommige spiervezels kunnen zich vastgrijpen aan een ander soort spiervezel om daaraan te trekken. Hierdoor verkort de spier en spant zich dus aan”, legt Jorn Trommelen uit. Hij is promovendus op Maastricht Universiteit op de afdeling Humane Biologie en doet onderzoek naar spiermetabolisme.

Hij vervolgt: “Hoe meer spiervezels aan elkaar trekken, hoe meer kracht de spier levert bij het samentrekken. Door het hard aan elkaar trekken van spiervezels, ontstaan de spierscheurtjes. In de dagen na de inspanning, gaat je lichaam aan de slag om de scheurtjes te repareren. Bij dit herstelproces ontstaat een kleine ontstekingsreactie in de spier.
Dat is wat je voelt als spierpijn.”

Staat spierpijn voor een gezonde training?
Na het sporten wordt de getrainde spier niet alleen hersteld, maar zal die zich ook aanpassen aan de training. Is spierpijn daarmee een indicatie van een effectieve training? Zorgt spierpijn voor betere resultaten, zoals meer spiermassa? Niet per se. We leggen het je uit.
Hoe meer en hoe intensiever je traint, hoe meer scheurtjes in de getrainde spieren ontstaan. In die zin kun je spierpijn gebruiken als maatstaf van hoe hard je hebt getraind. Trommelen: “Maar, dat betekent niet dat je altijd meer spierpijn moet nastreven. Heb je veel spierpijn, dan heb je waarschijnlijk zo zwaar getraind dat je onnodig veel kleine spierscheurtjes hebt veroorzaakt.” Al deze spierscheurtjes moeten worden hersteld; het duurt dus veel langer voordat de spier is hersteld en weer getraind kan worden. Je kunt zelfs op een lager niveau terechtkomen (overbelasting). Zonde, want bij de juiste training treedt supercompensatie op. Meer spierpijn, betekent dus niet automatisch meer spiermassa.

Ik wel spierpijn, jij geen spierpijn
Dat je wel of geen spierpijn krijgt na een training, staat niet gelijk aan goed of fout. Er speelt namelijk nog iets anders een rol. Stel, twee mensen doen exact dezelfde oefeningen in de gym. Bij beide personen ontstaat dezelfde spierschade. Toch heeft de één een dag later spierpijn en de ander niet. Dat komt omdat het ene lichaam sneller een pijnsignaal afgeeft. De ontsteking die ontstaat, prikkelt pijnreceptoren buiten de spiervezels. Of je spierpijn krijgt, is deels afhankelijk van de gevoeligheid van deze pijnreceptoren. Het kan goed dat je wel spierschade hebt opgelopen, maar dat je lichaam geen of minder signalen afgeeft.

Wat is een effectieve work-out?
“In plaats van zo zwaar te trainen dat je heftige spierpijn hebt, kun je beter meerdere keren per week iets minder intensief of lang trainen”, tipt Trommelen. Je spieren reageren beter wanneer ze continu worden uitgedaagd. En, zonder spierpijn of met milde spierpijn kun je ook een effectieve work-out hebben gehad. Het gaat er vooral om dat je een training goed uitvoert. Dus, begeef jezelf de volgende keer richting de uitgang als je begint te trillen, kracht verliest of een zwaar gevoel krijgt in je lichaam. En neem een lekkere warme douche!

Bron: GezondNu – jan. 2018

===========◄►==========

 Bijwerkingen van uw medicatie?  Melden!

Bij elk medicijn dat u gebruikt is er een kans op bijwerkingen. Het verschilt per persoon of en welke bijwerkingen er optreden. Om de veiligheid van medicijnen goed te kunnen bewaken, is het belangrijk dat u ervaringen met bijwerkingen meldt bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Wat is Bijwerkingencentrum Lareb?
Bijwerkingencentrum Lareb is een onafhankelijke stichting. Zij is verantwoordelijk voor de landelijke registratie en analyse van meldingen van bijwerkingen bij medicatiegebruik. Ze verzamelt op één centraal punt meldingen van bijwerkingen. Dit zijn meldingen van een artsen, apothekers, verpleegkundigen of van de patiënt zelf. Iedereen kan een melding doen.

Waarom is melden belangrijk?
Bijwerkingen komen deels naar voren tijdens onderzoek voordat een medicijn wordt toegelaten (registratie). Deze bijwerkingen staan vermeld in de bijsluiter van uw medicijn.
Maar helaas zijn niet alle bijwerkingen
van een medicijn dan al bekend.
Door meldingen te verzamelen over (on)bekende bijwerkingen komt er steeds meer kennis beschikbaar.

Sulfasalazine en smaakstoornissen
Een man van 37 jaar gebruikt sulfasalazine voor reumatoïde artritis. Na enkele weken krijgt hij last van smaakverlies. In overleg met de reumatoloog besluit de man om te stoppen met het gebruik van sulfasalazine. Dit zorgt ervoor dat de smaak weer terug komt. De reumatoloog vindt dit opvallend en besluit om dit te melden aan Bijwerkingencentrum Lareb.

Een paar weken later ontvangt Lareb een nieuwe melding van een vrouw van 33 jaar met reuma. Zij merkt ook dat ze haar smaak verliest sinds zij sulfasalazine gebruikt. Ze geeft aan dat het voornamelijk om de zoute
smaak gaat en in iets mindere mate de zoete smaak. Hoewel ze de smaakklachten erg vervelend vindt, besluit ze toch om door te gaan met het gebruik van sulfasalazine.
Gerelateerde afbeeldingNaast deze twee voorbeelden, heeft Lareb ook andere meldingen ontvangen van smaakstoornissen bij het gebruik van sulfasalazine. Op basis van deze meldingen heeft Lareb geconcludeerd dat smaakstoornissen kunnen ontstaan bij gebruik van sulfasalazine. En dat deze klachten weer verdwijnen nadat de behandeling met sulfasalazine wordt gestopt. Dit kan echter weken tot maanden duren. Smaakstoornissen worden tegenwoordig ook genoemd als bijwerking in de bijsluiters van sulfasalazine.

Welke bijwerkingen melden?
U kunt bijwerkingen melden van medicijnen, vaccins en andere gezondheidsproducten. Meld die bijwerkingen waarvan u vindt dat zorgverleners en patiënten het ook moeten weten. Dit kunnen meldingen zijn van nieuwe en onbekende bijwerkingen, maar ook informatie over bekende bijwerkingen is welkom. U kunt hierbij denken aan ernst, beloop of het risico van het niet (h)erkennen van de bijwerking in de praktijk. Ook als u niet zeker weet of uw klacht een bijwerking van uw medicijn is, kunt u een melding doen. 

Oppassen met zonlicht bij gebruik van azathioprine
Azathioprine is een medicijn dat de werking van het afweersysteem remt. Het wordt onder andere  voorgeschreven bij reuma, waardoor klachten zoals pijn en zwelling verminderen.
Patiënten die azathioprine gebruiken, moeten oppassen met zonlicht. Zonlicht in combinatie met azathioprine kan een verhoogd risico geven op verbranding en huidreacties, zoals huiduitslag en jeuk. Vermijd daarom veel zonlicht en uv-straling. Denk hierbij ook aan het gebruik van een zonnebank. Met name mensen die al een verhoogd risico op huidkanker hebben, moeten met azathioprine extra voorzichtig zijn met zonlicht en uv-straling. Draag in elk geval beschermende kleding en gebruik zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor, SPF 30 – 50.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft meerdere meldingen ontvangen van verbranding en huidreacties bij gebruik van azathioprine. Met behulp van deze meldingen krijgt Lareb steeds meer inzicht in ervaringen met het gebruik van medicijnen. Lareb vindt het heel belangrijk om deze kennis te delen met patiënten en zorgverleners.

Azathioprine
Je arts schrijft je azathioprine voor als je een autoimmuunaandoening hebt zoals reumatoïde artritis (RA) of systemische lupus erythematodes (SLE). Artsen schrijven azathioprine ook voor aan mensen met kwaadaardige tumoren of mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

 
Hoe melden?
U kunt uw bijwerkingen eenvoudig melden via:
www.mijnbijwerking.nl   of met de Bijwerkingen App.

Samen maken we medicijngebruik veiliger!

Door:
Lareb ’s-Hertogenbosch – febr. 2018

===========◄►==========

Schouderpijn: artrose in de schouder

123-vr-pijn-schouder-170_07.jpgPijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op artrose in de schouder. Bijkomende klachten kunnen zijn dat uw schouder ’s nachts pijn doet, dat uw schouder kraakt bij beweging en dat u uw arm minder goed kunt gebruiken.
Artrose is een belangrijke oorzaak van pijn in en beschadiging van het schoudergewricht.
Soms gaat dit ook samen met artrose van de halswervelzuil. Dit kan een uitstralende pijn vanuit de nek tot in de schouder veroorzaken.

Wat is artrose?
Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten en is in feite een vorm van slijtage van het gewricht. In een gewricht komen twee of meer botten samen. Rond die botten zit een laagje glad kraakbeen, zodat ze soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar.
Het is normaal dat kraakbeen bij het ouder worden van dikte en samenstelling verandert. Bij artrose treedt echter overmatige slijtage op van het kraakbeen. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig en/of het kraakbeen verdwijnt helemaal.
Beschadigd kraakbeen herstelt nauwelijks. Wanneer de kraakbeenlaag dunner wordt of verdwijnt, bewegen de botuiteinden in een gewricht niet meer soepel langs en over elkaar. Er is toenemende wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Ook kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan op het bot, ook botspoor of osteofyt genoemd. Het gewricht ontsteekt en vormt ontstekingsvocht in het gewricht en de omliggende weefsels, waardoor zwelling en pijn optreedt en bewegen moeilijker wordt.

Drie oorzaken van artrose

 • De kraakbeenlaag van het gewricht slijt door onbekende oorzaak. Hierdoor wordt de laag met kraakbeen dunner en uiteindelijk komt het onderliggende bot (gedeeltelijk) bloot te liggen. Deze vorm van artrose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.
 • Een ontstekingsreactie van het gewricht (artritis) kan het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis. Hierdoor wordt de kraakbeenlaag dunner of de laag verdwijnt geheel waardoor op termijn artrose kan ontstaan. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Meestal worden beide schouders aangetast en de kans bestaat dat ook in andere gewrichten artrose zal ontstaan.
 • Het kraakbeen kan ook rechtstreeks beschadigd raken bijvoorbeeld door een breuk of een ander letsel, of door langdurige overbelasting extra snel slijten. Dit heet ‘posttraumatische artrose’ en kan jaren na die andere aandoening optreden.

Artrose in de schouder
tek-anatom-schouder.jpgDe schouder bestaat eigenlijk uit twee gewrichten. In allebei kan artrose optreden.

 • Het acromioclaviculaire gewricht, of AC-gewricht
  Binnen dit gewricht bewegen het sleutelbeen (de clavicula) en het bovenste gedeelte van het schouderblad (het acromion) ten opzichte van elkaar. De uiteinden van het gewricht zijn bedekt met kraakbeen en tussen beide zit een discus, een soort kraakbeenschijfje. Het zit stevig ingepakt in een gewrichtskapsel.
 • Het glenohumerale gewricht
  Dit gewricht laat de schouder- of bovenarmkop en de schouderkom van het schouderblad ten opzichte van elkaar bewegen.

Klachten bij schouderartrose
De meest voorkomende klachten bij slijtage van de schouder zijn:

 • Pijn rond de schouder, toenemend bij belasting (heffen, reiken, poetsen...). Wanneer het glenohumerale gewricht is aangedaan, zit de pijn diep in de schouder (zowel aan de achter- als voorzijde). De pijn in het AC-gewricht zit meer aan de voorbovenkant van de schouder. Druk bovenop de schouder (bijvoorbeeld een BH-bandje of schoudertas) kan de klachten uitlokken.
 • Nachtelijke pijn, vooral bij liggen op de aangetaste schouder.
 • Verstijving, verlies van beweeglijkheid boven het hoofd, achter de rug, draaibewegingen...
 • Krachtsverlies, door verzwakking van de spieren rond het schoudergewricht.
 • Beperkingen in dagelijkse activiteiten (eten naar de mond brengen, haartooi, wassen...).
 • Soms maakt het gewricht een klikkend of knappend geluid als u het beweegt.
 • Soms is er een zwelling bovenop de schouder te zien door vocht in het gewricht of door bot aangroei (osteofyten) aan de randen.

Hoe wordt artrose vastgesteld?
anatom-ontstek-schouder.pngMeestal volstaan de klachten en een lichamelijk onderzoek om de diagnose van artrose te kunnen stellen.
Hierbij wordt onder andere gekeken naar de beweeglijkheid van het schoudergewricht en de kracht in uw armen. De dokter duwt op het gewricht en manipuleert de arm in bepaalde richtingen.
Op een röntgenfoto is de artrose goed waar te nemen. In sommige gevallen is een mri-scan nodig om de kwaliteit van de spieren en pezen te beoordelen. Ook kan het nodig zijn een CT-scan te maken om de kwaliteit van de schouderkom te beoordelen.

Behandeling van schouderartrose
Afhankelijk van het type, de plaats en de ernst van de artrose, zijn verschillende behandelingen mogelijk.

 • Rust
  Bewegen mag, maar binnen de pijngrens. U mag het gewricht niet overbelasten en geen zware dingen optillen.

 • Medicamenten
 • Pijnstillers en ontstekingremmende medicijnen om de zwelling te verminderen. Wanneer de zwelling is verminderd, zal de beweeglijkheid toenemen. In de beginfase helpt paracetamol. Dit is een goede pijnstiller met weinig bijwerkingen.
 • De rol van kraakbeensupplementen (glucosamine, chondroïtine) staat nog ter discussie; hun effect is nooit aangetoond, maar vele mensen voelen er zich beter bij.
 • Voedingsstoffen voor het zwakke kraakbeen bestaan ook in inspuitbare vorm (hyaluronzuur). Dit geeft vaak op korte termijn een verbetering van de pijnklachten.
 • Een injectie met corticosteroïden in het gewricht, helpt tegen de pijn en de ontsteking, maar heeft geen effect op de langere termijn.

 • Kinesitherapie
  Een beweegprogramma onder begeleiding van een kinesist kan helpen om spieren te versterken en de schouder zo beweeglijk mogelijk te houden.

 • Een operatie
  Wanneer uw artrose onvoldoende verbetert door deze behandelingen, kan een operatie nodig zijn.

 • Een kijkoperatie (artroscopie) kan helpen door: de schouder los te maken bij verstijving (doorknippen van het verdikte, verkorte gewrichtsvlies, losmaken van vergroeiingen);
 • wegspoelen van schadelijke afbraakstoffen en losse stukjes kraakbeen in het gewricht;
 • bij het AC-gewricht kan een stukje van het sleutelbeen worden verwijderd (distale clavicularesectie). Dan raken de botuit-einden elkaar niet meer in het gewricht en blijft de pijn weg.
 • Schouderprothese
  Bij ernstige artrose in het glenohumerale gewricht kan een halve of hele schouderprothese, een kunstschouder, de oplossing zijn.

Een nieuwe schouder (schouderprothese)
schouderprothese-operatie-.pngWanneer uw schoudergewricht erg beschadigd of versleten is, en u er veel last van hebt en geneesmiddelen en bewegingstherapie niet (meer) helpen, dan kan een schouderprothese of kunstgewricht uitkomst bieden. Het is een zware ingreep en het resultaat is sterk afhankelijk van de conditie van het weefsel in uw schouder.

De meeste mensen die een schouderprothese krijgen zijn ouder dan 70, maar verder in goede conditie. Ze willen zo zelfstandig mogelijk blijven voor hun dagelijkse activiteiten. Het plaatsen van een schouderprothese gebeurt onder volledige verdoving. Bij de operatie wordt de schouder opengemaakt door een verticale snee over de voorkant van de schouder.

 

 

Wanneer een schouderprothese plaatsen?
De belangrijkste redenen om een schouderprothese te plaatsen zijn:

 • ernstige slijtage van het schoudergewricht (artrose);
 • een niet meer te herstellen scheur van de pezen rond de schouder (rotator cuff);
 • sommige breuken van de schoulder waarbij de bol van de schouder in vele stukken gebroken is;
 • avasculaire necrose (botinfarct): hierbij sterft een deel van de bol van de schouder af doordat de bloedvoorziening (tijdelijk) is onderbroken, bijvoorbeeld na een ongeval of door overmatig cortisonegebruik.

Of een prothese nodig/wenselijk is hangt af van:

 • hoeveel pijn u hebt;
 • hoeveel minder u het gewricht kunt bewegen;
 • de aantasting van botten, spieren en pezen rond het gewricht;
 • uw leeftijd.

De resultaten op langere termijn zijn beter naarmate uw spieren en pezen minder beschadigd zijn. Ook is het noodzakelijk dat u een goede botmassa heeft, zodat de arts de prothese daarin kan vastzetten.
Als u lang wacht met een operatie, kunnen de pezen en spieren rondom uw gewricht heel dun worden of zelfs scheuren. Dit herstelt meestal niet meer. Ook kan in een laat stadium veel bot van uw schouderkom verdwenen zijn. Dan is het niet altijd meer mogelijk om een prothese te plaatsen.

Welke schouderprothese?

 • Totale schouderprothese (TSP)
  Bij een totale schouderprothese wordt zowel een nieuwe kop als een nieuwe kom geplaatst. Een volledige schouderprothese wordt geplaatst als het gewricht zelf versleten is, maar de spieren en pezen nog goed zijn. De bol en de kom van het gewricht krijgen een nieuwe bekleding die het versleten kraakbeen vervangt.
 • Halve prothese of hemiprothese (HSP)
  De halve prothese wordt gebruikt als alleen de schouderbol is aangetast maar niet de kom. Ze wordt ook gebruikt om zware en ingewikkelde breuken van de schouderkop te herstellen.
 • Herbekledings-of resurfacingprothese
  Bij jonge mensen met enkel slijtage van de kop en een nog intacte pan, is het mogelijk dat alleen het beschadigde kraakbeen van uw schouderkop wordt verwijderd. Het bot van de schouderkop blijft zitten. De arts brengt dan een bolvormige metalen overkapping aan op de schouderkop. Die kap moet precies passen en wordt klemvast ingehamerd.
  Patiënten ondervinden een goede pijncontrole maar vaak klagen ze toch wat van blijvende stijfheid.
 • Omgekeerde prothese (deltaprothese, Grammontprothese)
  Hierbij wordt een kop op de oorspronkelijke kom geplaatst en zal er een kom op de plaats van de kop gezet worden. Het voordeel hiervan is dat de stabiliteit van de schouder verbetert en niet meer naar boven kan wegglijden.
  De omgekeerde prothese wordt gebruikt:
 • Als de slijtage aan de schouder het gevolg is van een volledige afscheuring van het schouderpeesblad. Deze vorm van schouderslijtage door een lang bestaande cuff scheur noemen we rotatorcuff arthropathie. Kunnen de pezen van de rotatorcuff niet meer hersteld worden, dan is een klassieke volledige schouderprothese niet doeltreffend genoeg.
 • Bij ingewikkelde breuken van het schoudergewricht bij oudere mensen met zwak bot en slechte pezen.
 • Als vervanging van een gewone schouderprothese die niet voldeed
 • Zeer onstabiele schouders of langdurig bestaande ontwrichtingen bij ouderen.

Dit type van schouderprothese wordt vooral bij oudere mensen gebruikt omwille van de beperkte levensduur (ongeveer 10 jaar).

Wat mag u verwachten van een schouderprothese?

 • Na de operatie is de pijn vaak minder of zelfs verdwenen. Een vage pijn kan soms nog 3-4 maanden na de operatie aanwezig zijn.
 • Hoe goed de beweeglijkheid (functie) herstelt, is bij de schouder afhankelijk van veel factoren zoals de stijfheid van de schouder voor de operatie, de conditie van de schouderspieren en schouderpezen, bijkomende ziektes, de mogelijkheid om te oefenen... In tegenstelling tot de resultaten van en heup- of knieprothese mag 100% herstel bij een schouderprothese niet verwacht worden. Bij een schouderprothese mag men tevreden zijn de mogelijkheid om actief 90 graden te heffen.
  U kunt uw arm voorwaarts en zijwaarts optillen tot ongeveer horizontaal. Dit betekent dat u met uw hand bij uw hoofd kunt. U kunt dus een bril opzetten. Uw haren verzorgen is meestal moeilijker. Waarschijnlijk kunt u uw schouder wel draaien, zodat u uw hand naar uw rug kunt brengen.
  Over het algemeen herstellen schouders met een prothese bij artrose beter dan de prothesen geplaatst voor een schouderfractuur.
 • Houd er rekening mee dat u een schouderprothese niet zwaar kunt belasten.  Echt zwaar werk zoals bouwvakwerk, werken met trillende apparaten (drilboor), hout hakken. etc. wordt afgeraden om de levensduur van de prothese (vooral de pan) niet in gevaar te brengen.
  Beoefen geen sport waarbij u kracht zet met uw armen, bijvoorbeeld tennis, badminton of handbal. Ook contactsporten horen hierbij, zoals voetbal vanwege het risico op vallen. Wandelen en fietsen is geen probleem. Gaat u zwemmen, zet dan weinig kracht met uw armen. Ga ook niet het zwembad uit via het normale trapje, maar via een uitlooptrap. Er komt anders te veel gewicht op uw schouder.
 • Meld bij elke andere medische ingreep die u moet ondergaan dat u een prothese heeft, bijvoorbeeld ook bij een tandheelkundige ingreep. U kunt tijdens deze ingrepen beschermd worden met antibiotica om een infectie te vermijden.
 • Laat nooit een ontstekingsremmende infiltratie aan de geopereerde schouder plaatsen.

Hoelang gaat een schouderprothese mee?
Een schouderprothese gaat ongeveer 10 jaar mee. Na 15 jaar heeft 74% van de geopereerde mensen zijn eerste prothese nog. Problemen kunnen ontstaan na ongeveer 7 jaar. De schouderkopprothese kan het gewrichtsvlak van de kom aantasten en beschadigen. Als u een prothesedeel op uw schouderblad heeft, is de kans hierop klein. Wel bestaat het risico dat de prothese loslaat. Uw arts kan dan besluiten om opnieuw een schouderoperatie uit te voeren.

Bron: Gezondheid.be

===========◄►==========

Als je niet slaapt, rust je dan toch uit?

Lang wakker liggen en maar niet kunnen slapen. Je blijft nadenken over talloze, nutteloze dingen, terwijl de minuten razendsnel voorbij tikken. In bed blijven liggen lijkt zinloos, maar: ‘al slaap je niet, dan rust je toch.’ Toch? Wij vroegen GZ-psycholoog Isabel van Schie: hoe zinvol is dit eigenlijk?

Wanneer je meerdere nachten slecht slaapt, besef je pas wat voor invloed slapen op je lichaam heeft. Na een korte nacht ben je prikkelbaar en is je concentratie ver te zoeken. Onze slaap bestaat uit vier fasen, waarin verschillende processen in werking worden gesteld. “In de derde en vierde fase slaap je echt diep, dit is ook de lichamelijke herstelfase”, legt GZ-psycholoog Isabel van Schie uit. “Zo worden je cellen, botten en huid hersteld tijdens dit proces.” Van Schie werkt bij Slaapmakend, hier kunnen mensen met slaapproblemen terecht.

Vier uur is voldoende
“In de eerste twee fasen van slapen doezel je, of slaap je licht.” Maar wanneer dromen wij dan? “Dit doen wij in een aparte slaapfase, de REM-slaap. Deze fase gebruiken wij voor cognitief herstel, je verwerkt dan emoties en indrukken van de dag. Ook wordt informatie van je kortetermijngeheugen verplaatst naar je langetermijngeheugen. Tijdens je slaap wisselen deze fasen zich af, maar vooral in de eerste vier uur vindt relatief veel diepe slaap plaats. Hierin herstelt je lichaam, waardoor een kortere nacht voor een keer niet erg is.”

Is rusten hetzelfde?
Maar hoe zit dat met rusten? Kan dat net zo effectief zijn als slapen? “Nee”, antwoordt Van Schie stellig. “Tijdens de diepe slaap ben je echt afgesloten van de buitenwereld en worden er processen in werking gesteld die je niet ziet bij rusten.” Toch zet ze er nog wel een kanttekening bij. “Studies laten zien dat mensen die regelmatig mediteren, minder uren slaap nodig hebben.”

Toch blijkt moeders wijsheid zo gek nog niet. “Als je kijkt vanuit cognitieve gedragstherapie kan het zeker helpen. Het is een geruststellende gedachte: ook al val je niet in slaap, je rust wel uit. Die gedachte helpt je lichamelijk en geestelijk te ontspannen, waardoor je dus de goede omstandigheden creëert om daadwerkelijk te slapen. Maar het is dus niet hetzelfde, dus als je echt een slaapprobleem hebt, los je het niet op door enkel te rusten.”

GezondNu.nl – nov. 2017

===========◄►==========

Proef de stilte


Het schoonste geluid ter wereld is stilte.
Als het stil is kun je luisteren
naar jezelf en naar anderen.
De stilte is de slaap die wijsheid voedt.
Stilte begint met aandacht
en wat je aandacht geeft gaat groeien.
Stilte is het wit tussen de geschreven regels.
In de stilte worden dingen intenser.

 

===========◄►==========

Begrijpelijke medicatiefolders dragen bij aan beter medicijngebruik

Mensen met reuma moeten goed geïnformeerd zijn over de werking van hun medicijnen en wat dit betekent voor hun dagelijks leven. Uit onderzoek blijkt dat veel bijsluiters niet altijd begrijpelijk zijn. De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) en het Reumafonds bieden een oplossing: begrijpelijke medicatiefolders over zo’n 40 soorten reuma medicijnen. 
Bijsluiters van medicijnen zijn voor veel mensen een belangrijke informatiebron. Veel gehoorde verbeterpunten zijn dat bijsluiters korter, beter leesbaar en duidelijker vormgegeven zouden moeten zijn. De nieuwe medicatiefolders spelen in op deze behoefte. Zij zijn een nuttige aanvulling op de bijsluiter.
De medicatiefolders zijn speciaal geschreven voor mensen met reuma vanuit hun perspectief. In begrijpelijk taal staat beschreven hoe het medicijn werkt, voor welke aandoeningen het kan worden gebruikt, welke bijwerkingen er zijn en praktische tips. Het geheel is overzichtelijk vormgegeven en online toegankelijk via de website van het Reumafonds https://home.reumafonds.nl/brochures
De NVR en het Reumafonds zijn van mening dat deze medicatiefolders bijdragen aan begrijpelijke informatievoorziening. Zodat mensen met reuma goed geïnformeerd zijn over de werking van de medicijnen die zij gebruiken. Als je gaat starten met reuma medicijnen, lees dan altijd goed de informatie daarover. Neem bij vragen altijd contact op met jouw arts, verpleegkundige of apotheker.

===========◄►==========

Weet-je…


Waarde door weten

Er zijn veel meningen, maar er is weinig weten. Daarom heeft weten een blijvende en unieke waarde. Onze kennis zorgt ervoor dat we betere, gefundeerde beslissingen kunnen nemen. Kennis is de bron van vooruitgang en succes.

Weet je dat…
Meer dan de helft van mensen met RA niet meer in staat is bepaalde activiteiten te doen? Een kwart van de mensen met RA niet meer kan werken?

 Weet je dat…
Twee op de vijf Nederlanders vinden dat ze nauwelijks invloed hebben op de keuze voor een zorgverlener? Toch kun je zelf bepalen naar welke gecontracteerde zorgverlener je gaat, uiteraard afhankelijk van welke zorgverzekering je hebt.

Weet je dat…
Een beker warme melk prima werkt als slaapmutsje?
Eet ook eens een banaan voor het slapen. Deze vrucht staat in de top zeven van voedingsmiddelen met het meeste melatonine, naast maïs, rijst, gember, gerst en haver, en werkt daarom slaapverwekkend.

Weet je dat…
Kleine pauzes nemen gedurende je werkdag maakt je productiever, bleek uit Amerikaans onderzoek. Door eens per uur vijf minuten te pauzeren of elke half uur twee minuten, reset je je hersenen. Daarna kun je gefocust weer aan de slag. Vergeet dus niet af en toe te rekken en strekken en naar de wc en het koffiezetapparaat te lopen.

Weet je dat…
20 gram chocolade per dag goed is voor hart- en bloedvaten? 
Naast het feit dat het helemaal niet slecht voor je is, heeft het nog een leuke bijkomstigheid: in dat kleine stukje chocolade zit dezelfde stof die we aanmaken als we verliefd zijn: fenylethylamine. Zo'n klein blokje chocolade is goed voor 3 minuten geluksgevoel.

Weet je dat…
In Zwitserland de meeste chocolade gegeten wordt?
Een gemiddelde Zwitser eet 11 kilo chocolade per jaar, terwijl wij in Nederland gemiddeld ongeveer 5 kilo per jaar eten.
Maar... dat record kunnen we toch met gemak verbreken!

===========◄►==========


Als u In Vogelvlucht gelezen hebt, gooi deze dan niet weg. Neem het blad mee naar de spreekkamer van uw huisarts, tandarts, therapeut, verzorgingshuis, sportvereniging of een andere instelling. De mensen kunnen dan tijdens het wachten kennis maken met onze vereniging.

Naar het begin van de pagina