Algemeen

Hieronder worden de algemene kenmerken van reuma besproken. U vindt ook korte informatie over de behandeling, en verwijzingen naar relevante websites. Voor nadere informatie over welke vormen van reuma er zijn, verwijzen wij u naar de website van het ReumaNederland.


Wat is 'reuma'?
Reuma is de verzamelnaam voor meer dan tweehonderd reumatische aandoeningen. Dat zijn aandoeningen aan het bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten, pezen) die niet het gevolg zijn van een ongeval of een blessure.    

De meest bekende reumatische aandoeningen zijn: Artrose, Reumatoïde Artritis (RA), de ziekte van Bechterew, Artritis Psoriatica, Juveniele Chronische Artritis (jeugdreuma), weke-delen reuma. Daarnaast zijn er nog veel meer vormen van reuma.

Wij gebruiken de term reuma op deze site voor alle reumatische aandoeningen die er zijn.Soorten reuma volgens medici
Over het algemeen delen artsen de vormen van chronische reuma in drie categorieën in:

 • Ontstekingsreuma
  Kenmerkend hiervoor zijn chronische gewrichtsontstekingen die door het hele lichaam, of plaatselijk, kunnen voorkomen.

 

 

 • Slijtagereuma (Artrose)
  Bij Artrose gaat het gewrichtskraakbeen achteruit in kwaliteit. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. Het komt voornamelijk voor in nek, onderrug, heupen, knieën of handen.

 

 

 • Weke-delen reuma
  De term zegt het al. Bij deze vorm van reuma heeft men last van de weke delen, namelijk de spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Voorbeelden zijn een slijmbeursontsteking (bursitis) of peesontsteking (tendinitis). Een ander voorbeeld van weke-delen reuma is Fibromyalgie, waarbij men vooral last heeft van pijnklachten in de spieren en pezen.

 

Tijdelijke en chronische aandoeningen
Niet alle vormen van reuma zijn even ernstig of ingrijpend. Aandoeningen als een slijmbeursontsteking (bursitis) of peesontsteking (tendinitis) zijn meestal goed te behandelen, of genezen vanzelf.
Een kleiner aantal aandoeningen geneest echter niet, maar is chronisch.
Chronische reuma heeft een slepend verloop en is blijvend. De symptomen kunnen worden bestreden, maar de aandoening gaat niet over. De ziekte van Bechterew, Reumatoïde Artritis en Juveniele Chronische Artritis (JCA) zijn bijvoorbeeld chronische aandoeningen.

Hoe herkent u reuma?
Een reumatische aandoening verloopt vaak grillig en vertoont uiteenlopende klachten. Algemene klachten van reuma zijn: stijfheid, pijn in de gewrichten, problemen met bewegen. Dat soort klachten kunnen natuurlijk ook het gevolg zijn van iets anders. Of u een chronische reumatische aandoening hebt weet u pas zeker als de huisarts of reumatoloog de diagnose heeft gesteld.

Diagnose
Een goede diagnose is belangrijk omdat dit meestal de basis is voor de behandeling. Ook is de diagnose nodig om te bepalen om welke aandoeningen het niet gaat.
In de praktijk kan het moeilijk zijn om snel een diagnose te stellen. Omdat de klachten vaak een grillig verloop hebben, is er een kans dat ze eerst niet in verband worden gebracht met reuma. Wanneer de huisarts wel aan een reumatische aandoening denkt, zal hij u nader onderzoeken en direct of later doorverwijzen naar een reumatoloog. U kunt natuurlijk ook zelf om een doorverwijzing vragen.

De diagnose wordt gebaseerd op:                        

 • het klachtenpatroon
 • de ziektegeschiedenis
 • lichamelijk onderzoek
 • bloed- en röntgenfoto's

Soms worden er nog meer onderzoeken gedaan. Dit is afhankelijk van de aandoening waar men aan denkt.

Ook jongeren krijgen reuma           
Reuma wordt vaak geassocieerd met ouderdom. Dat is niet terecht. Sommige vormen van reuma, zoals Artrose, komen inderdaad vaker voor bij mensen van hogere leeftijd. Andere vormen van reuma komen in alle leeftijdscategorieën voor. Juveniele Chronische Artritis (JCA), in de volksmond 'jeugdreuma', is de term voor reuma bij kinderen onder de zestien jaar. Er zijn veel meer jongeren met reuma dan de meeste mensen denken.

Welke factoren kunnen invloed hebben op het ontstaan of verloop van reuma?
Veel chronische aandoeningen ontstaan als gevolg van een combinatie van factoren. Dat geldt ook voor reumatische aandoeningen. Het gaat dan niet alleen om oorzaken, maar ook om omstandigheden die een ongunstig effect kunnen hebben op het verloop van de ziekte. Hieronder een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan en verloop van reuma.

 • Verstoring van het immuunsysteem
  Het immuunsysteem maakt stoffen die niet in het lichaam thuishoren onschadelijk en voert ze af. Als het immuunsysteem ernstig verstoord is, kan het zich ook tegen het eigen lichaam gaan richten en ontstaan er bijvoorbeeld ontstekingen in de gewrichten. Dit is bij veel reumatische aandoeningen het geval. Op die ontstekingen reageert het immuunsysteem weer met schadelijke antistoffen, waardoor de klachten erger kunnen worden. Bij Reumatoïde Artritis, de ziekte van Bechterew en Juveniele Chronische Artritis is sprake van een verstoord immuunsysteem.
 • Aanleg
  De gevoeligheid voor verstoringen in het immuunsysteem is waarschijnlijk ook erfelijk bepaald. Maar erfelijke aanleg alleen is nooit de oorzaak van een reumatische aandoening. Of u reuma ontwikkelt hangt altijd ook van andere omstandigheden af.
 • Virussen en bacteriën
  Een virale of bacteriële infectie kan het immuunsysteem ontregelen. Een voorbeeld daarvan is acute reuma. Acute reuma kan ontstaan na een streptokokkeninfectie in de keel, als gevolg van de ziekte van Lyme (overgebracht door een tekebeet).
 • Lichamelijke belasting
  Reumatische klachten kunnen erger worden als het lichaam verkeerd wordt belast. Ontstoken gewrichten moeten worden ontzien. Overgewicht betekent een extra belasting voor de gewrichten.
 • Stress
  Ook geestelijke belasting kan het verloop van de aandoening negatief beïnvloeden.

Behandelingen en therapieën
Het is belangrijk dat u samen met uw reumatoloog uitzoekt wat voor u de beste behandeling of therapie is. Dit zal per persoon en per vorm van reuma verschillend zijn. Op deze website treft u een weergave aan van een aantal behandelingsmogelijkheden, maar zoals gezegd behandeling is maatwerk en goed overleg met uw reumatoloog is noodzakelijk.   
Ondanks het feit dat een chronische reumatische aandoening niet kan worden genezen, zijn er veel mogelijkheden om de klachten en gevolgen beperkt te houden. Er is een breed aanbod van medicijnen, oefentherapieën en kuren.

Ook is voldoende beweging  noodzakelijk.
Door voldoende beweging blijft de conditie van spieren en gewrichten zoveel mogelijk behouden. Hierdoor kan verergering van de klachten voorkomen worden. Zo kan bijvoorbeeld bij mensen met een reumatische aandoening extra verstijving van de gewrichten en de wervelkolom voorkomen worden. Door gerichte oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut of door aan een oefengroep deel te nemen kunnen veel problemen verminderen.

Bronnen:
  

•  ReumaNederland
•  Diverse informatiebronnen

 


Onderstaand treft u een aantal voorlichtingsanimaties aan over diverse vormen van Reuma. Het betreft een uitgave van het ReumaNederland.

Reumatoïde artritis (RA):
Overige vormen:
Artritis psoriatica
Fibromyalgie
Jicht
Syndroom van Sjögren
Systemische Lupus Erythematosus (SLE)


Naar het begin van de pagina